בלוג

הדשא של השכן: סקירת כנסים מחוזיים

מאת: מו"פ השקפה

סבב כנסים מחוזיים במהלך השקפה

כמו בשכונה קהילתית מגובשת, שבה עם בוא האביב בכל חצר בית מתחילים הפרחים שנשתלו בתחילת השנה לפרוח, והתושבים מוציאים התוצרת הביתית: עוגות, כלי בית, עבודות יצירה אחרות, אל החצר לשיתוף עם השכנים, כך בחודשיים האחרונים התקיימו מספר כנסים של מורים מובילים בחלק מהמחוזות (ועוד כמה כנסים בדרך). בכל מפגש פיסי או מקוון, נוצר ידע חדש, הוחלפו סיפורי קהילות ונבנו שימושים חדשים בכלי עבודה לקהילה. אנחנו מזמינים אתכם להשתתף בחגיגה: לבקר בחצרות השכנים מהמחוזות הסמוכים, להקשיב לסיפורים, לקבל השראה ולהתנסות בכלים עבור עבודת הקהילה וההנחיה שלכם.

 

מחוז תל אביב: "מעגלים של השפעה: באיזה אופן ניתן לבחון את השפעת עבודת הקהילות?"

במחוז תל אביב קיימו מפגש בנושא "השפעת עבודת הקהילה". הדיונים בחדרי הזום נפתחו בשאלה "כיצד נדע שהלמידה בקהילה הצליחה להשפיע?". בכל חדר הציגה מורה מובילה (או מוביל) שנבחרו מראש לשתף כיצד הם מתמודדים עם אתגר זה. הדיון בחדרים לווה בהנחיה של המנחות המחוזיות במחוז, שעשו שימוש במתווה שיח שהותאם במיוחד לדיון. רכזת השקפה במחוז, סיגל רז: "עצם השיתוף של מורות מקהילות שונות, היה מעצים ומלמד. התגובות והמשובים היו מאוד טובים וריגשו אותנו מאוד". לטובת המשך הלמידה מהכנס נשלחה לכל משתתפת מתנה: משחק שפותח במחוז על בסיס כלי התועלות.

למשחק ההטמעה של כלי התועלות שהוכן במחוז לחצו כאן.

https://hashkafa.macam.ac.il/wp-content/uploads/2022/03/קלפים-2.pdf

הכנס התקיים בנוכחות גב' רונית זכאי מפקחת המחוז, וד"ר שירלי עצמון המפקחת על הפיתוח המקצועי (המלווה את המהלך באופן שוטף וצמוד), בנוסף על מנהלות הפסג"ה ומנהלי בתי-ספר בהם פועלות קהילות השקפה.

 

מחוז חיפה "חקר פרקטיקה – הצעד הבא"

כנס השקפה המחוזי הוקדש ליישום חקר פרקטיקה והשפעה בית ספרית. פרופ' חן שכטר מנהל מכון מופ"ת פתח בהרצאה בנושא בית הספר כארגון לומד והתמקד בשאלה כיצד ניצור פיתוח מקצועי מיטבי המבוסס על הידע הקיים בבית הספר. לאחר מכן התקיימו סדנאות להתנסות בחקר פרקטיקה בהנחיית מנחי המהלך המחוזיים. בסדנאות התנסו המשתתפים בעבודה עם מתווי שיח לעיבוד ייצוגים שהביאו מורים מובילים בהתאם לפיתוח תוצר פדגוגי בית ספרי. במליאה שבסיום הסדנאות התקיים שיתפו המשתתפים בהרחבת חקר הפרקטיקה לזירות השונות בבית הספר ולצעד הבא שלהם ביישום. את המפגש ליווה אתר ובו חומרים המסכמים את הדיונים. לחצו כאן למעבר לאתר הכנס המחוזי.

https://view.genial.ly/61f702a22fab740018e22bf9

הכנס התקיים בנוכחות הגב' עינת רום – מנהלת האגף לפיתוח מקצועי עובדי הוראה, הגב' סיגל כהן – מפקחת מחוזית, הגב' זיוה רון – מפקחת על הפיתוח המקצועי, מנהלי בתי ספר, מנהלות מרכזי פסג"ה ומפקחי בתי-ספר.

 

מחוז דרום: "התמודדות עם מציאות משתנה ודגמים יישומיים לעבודת קהילה משמעותית"

כנס מחוז דרום הוקדש לחשיבה על מציאות משתנה והתמודדות עמה. לאחר דברי הפתיחה, נפתח הכנס בסיפורו האישי של איתם ישראלי, שאיבד את מאור עיניו בגיל 22 וחווה התמודדויות רגשיות וחברתיות לא פשוטות, משברים וקשיים רבים. ההתמודדות עם האתגרים מעוררת השראה המבטאת את עוצמתה של הרוח האנושית והיכולת לפרוץ גבולות פיזיים ומנטאליים למרות הנסיבות.

לאחר ההרצאה מעוררת ההשראה הציגו מורות מובילות את התהליכים המשמעותיים שהן מובילות, בדגש על התמודדות עם אתגר או שינוי לאורך זמן בסיום המפגש הוצגו הכלים והפיתוחים המקומיים של מרכזי הפסג"ה לכלי המהלך. כל החומרים רוכזו בסביבה הדיגיטלית של הכנס וימשיכו להתעדכן בהמשך. לאתר הכנס לחצו כאן.

https://view.genial.ly/622350ccaf8caa001830ef87

הכנס התקיים בנוכחות הגב' איריס ביטון, המפקחת על הפיתוח המקצועי במחוז.

 

מחוז צפון: סמינר "הליכה לימודית בקהילות"

במחוז צפון ערכו מורים מובילים ביקורי למידה משותפים במקהילות שונות ב-9 ערים ויישובים מרחבי המחוז. כל קהילה בדגש ויחודיות אחרת. המשתתפים נחשפו לקהילות בהן התנסו השנה בחקר פרקטיקה בגישת "עבודת דעת אותנטית" (AIW),  בתי ספר וקהילות שנושאן למידה מבוססת פרוייקטים (PBL) והוראה שיתופית ועוד.

במהלך הסיורים ענו המשתתפים על שאלות מונחות בינהן:  אלו מודלים וכלים להנחיית שיח מיושמים בקהילה? מה מידת הנראות של עבודת הקהילה בבית הספר? היכן מתקיימת הלמידה בקהילה (המרחב הפיסי בו נפגשים המורים)? אלו חומרי למידה נגישים ובהם משתמשים המורים? בסך הכל 15 קהילות פתחו את דלתותיהן ואירחו כ-280 מורים מובילים וחברי קהילתם, מנהלים וצוותי מרכזי פסג״ה. הביקורים תועדו ביומני מסע אישיים של המשתתפים ובאתר שיתופי. מוזמנים להתלוות לסיורים שנערכו דרך האתר המלווה את הסמינר המחוזי: לחצו כאן למעבר לאתר.

https://view.genial.ly/6230565bb2dd38001183ec1a/presentation-

 

מחוז מרכז: "כלים למנהיגות מובילה"

הכנס המחוזי עסק בהעצמת שדרת המנהיגות הבית ספרית ובהקניית כלים חדשים למנהיגות בקהילה לטיוב תהליכי ההוראה והלמידה. מיכאל בן-שטרית שיתף בהרצאה פתיחה מסיפור חייו, כיצד רכש כלי מנהיגות במהלך חייו והפך מנהג משאית עם 9 שנות לימוד, למייסד בית ספר ומנהל אגף חינוך בקריית מלאכי. וכיצד כלים אלו מלווים אותו גם היום באתגרים נוספים דוגמת תחרות איש הברזל. בהמשך משתתפי הכנס בחנו בעזרת מודלים וכלים כיצד ניתן להתמודד עם אתגרי ההנחיה בקהילה וההוראה בכתה, לקחת אחריות משותפת ולקדם את התרומה וההשפעה על המורות החברות בקהילות הלמידה: המשתתפים דנו בהסקת מסקנות, שאלו שאלות מיטביות, ניתחו משובים, עסקו בסוגי התנגדויות ודרכי ההתמודדות איתן ומסגרו מחדש את סיפור המקרה דרך חקרנות אמפתית. המפגש נחתם במגוון פעילויות לפתיחה וסיכום עבור מפגשי קהילה באמצעות קלפי תמונות. את חבילת הקלפים קיבלו משתתפות הכנס כשי אישי על עבודתן המשמעותית של המורות המובילות במחוז.

0
1388