מכון מופ"ת: דוח מסכם פברואר 2019
מאת: מכון מופ"ת, רשות מחקר
דוח זה מסכם ארבע שנות מחקר הערכה, שליווה את שלבי ההקמה הראשונים של תכנית "השקפה" ואת יישומה. מהלך "השקפה" פועל במערכת החינוך החל מראשית שנת הלימודים התשע"ו (2016). בבסיסו של המהלך עומד "חזון פיתוחה של תרבות מקצועית של שיח פדגוגי, המחבר בין חוכמת התאוריה לבינת המעשה – במטרה 1 לטפח ידע הוראה שיתופי ולשפר את איכות ההוראה והלמידה" (מיכאלי, ,2016 עמ' 3).
במסגרת מהלך "השקפה", יחד עם המחוזות ובליווי גופים מובילים, קמות ופועלות קהילות מורות בית ספריות, המוּנחות על ידי מורות מובילות, שעוסקות בניתוח ובפיתוח דרכי הוראה. בבסיס המהלך עומדת התפיסה, הרואה את הפיתוח המקצועי האפקטיבי כפועל בהקשר עבודתו היומיומית של המורה; כיוצא מתוך בעיות אותנטיות של המורות והמבוסס על נתונים וייצוגים מעבודתן; וכמתאפיין בשותפות ובמעורבות פעילה של המורות בתהליכי למידה ופיתוח פדגוגיים.
במרכז הדוח לשנה זו, עומדות שתי שאלות מרכזיות: הראשונה, כיצד קהילות המורות בתכנית השקפה מיישמות את מדיניות התכנית, והשנייה, באיזו מידה קהילות השקפה מציעות הזדמנויות ללמידה של מורות. חלק א' של הדוח, יעסוק ביישום התכנית, מתוך מתן דגש לאופן בו מפרשות המורות המובילות, המורות המשתתפות והמנהלות את עקרונות התכנית. מתוך חלק זה ניתן יהיה לעמוד על מאפייני המאקרו ביישום התכנית. חלק ב' של הדוח, ינתח ארבע דוגמאות של שיח בקהילות, על מנת לעמוד על מאפייניו והמידה והאופן בה הוא מזמן למידה בקהילות. הדוח ייחתם בדיון בממצאים לאור הספרות ויציע מספר עקרונות לפעולה עתידית של התכנית.