מהלך השקפה במחוז תל אביב

מהלך השקפה מבטא שינוי הפרדיגמה בפיתוח המקצועי של המורות והמורים, ומהווה מנוף משמעותי לשיפור ההוראה. 

מורות מובילות ומורים מובילים פועלים בתוכנית מהלך השקפה במחוז תל-אביב משנת תשע"ו.

בשנת תשפ"ג פעלו במחוז 178 מורות מובילות, בכ-150 בתי ספר. המורות קיבלו הכשרה קבוצתית וליווי אישי ממדריכות השקפה בית-ספריות (מנחות) מטעם המחוז. רוב המורות המובילות במחוז התפתחו והתקדמו להיות מדריכות השקפה בית-ספריות (מנחות).

מפקחת הפיתוח המקצועי ד"ר שירלי עצמון ומדריכת השקפה מחוזית סיגל רז מובילות את מהלך השקפה במחוז תל-אביב. איתן יחד מובילות גם מנהלות מרכזי פסג"ה, רפרנטיות ומדריכות השקפה בית-ספריות (מנחות). 

מהו הייחוד של תפיסת מהלך השקפה במחוז תל אביב?

מהלך השקפה במחוז תל-אביב מקדם פיתוח מקצועי של מורות באמצעות קהילות למידה בית-ספריות העוסקות בחקר הפרקטיקה במגוון מתודולוגיות. המורות שנבחרו מתוך בית הספר הן המורות המובילות המנחות את קהילות הלמידה של מהלך השקפה.

תפיסת מהלך השקפה דומה למשולש בעל 3 צלעות: סטרוקטורות; "האני המוביל"; ושפה פדגוגית-חינוכית.

  1. הסטרוקטורות: הסדירויות והמבנים הארגוניים המאפשרים את פעילותן של המורות המובילות, ונוצרים בעקבות פעילותן. המבנים כוללים זמנים למפגשי קהילות למידה בתוך בתי הספר, ומפגשים של אשכולות של מורות מובילות במרכזי פסג"ה.
  2. "האני המוביל": פיתוח המסוגלות של המורות המובילות להנחות קהילות של מורות עמיתות ולנהל תהליך למידה המקדם חקר.
  3. השפה הפדגוגית-חינוכית: עקרונות פדגוגיים להוראה, המשמשים לרשת מושגית ולעקרונות פעולה.

את מהלך השקפה במחוז מובילים 7 מרכזי פסג"ה ותוכנית "עלמא – א' תחילה". הובלת מרכזי פסג"ה מבטאת שיתוף פעולה הדוק בין המחוז לבין הרשויות, ומבטיחה שמהלך השקפה יצמח באופן אורגני, בזיקה הדוקה לתפיסות חינוכיות עירוניות, ותוך כדי שליטה מלאה של המורות המובילות בכל רשות ומרכז פסג"ה.

המאפיינים של השיח בקהילות הלמידה 

מחוז תל-אביב שואף לעשות את העבודה בקהילות הלמידה ואת חקר הפרקטיקה לתרבות למידה ולמיקוד של כלל הצוות החינוכי. כך בתי ספר יהפכו לבתי ספר לומדים בקהילות:

  • הקהילות משמשות מקום בטוח למורות לשתף ולחקור את עבודתן.
  • הקהילות מסייעות למנהלות ביצירת שפה פדגוגית בית-ספרית משותפת, ובקידום תהליכים פדגוגיים בית-ספריים.
  • הקהילות מחזקות את תחושת השייכות והמשמעות של המורות בעבודתן, ומאפשרות קידום ופיתוח אישי.
  • המורות בקהילות מקבלות כלים לחקר פרקטיקות ההוראה, להובלה ולפיתוח של תהליכי שינוי בבית הספר.

מה כולל תהליך ההכשרה והליווי למורות המובילות?

המורות המובילות במהלך השקפה משתתפות בתהליך הנחיה וליווי בהובלה של הרפרנטיות ומדריכות השקפה בית-ספריות (מנחות) בכל מרכז פסג"ה. ההנחיה מתבצעת ב-3 מסגרות:

  1. מפגשי אשכול והכשרה קבוצתית: המפגשים מתקיימים במרכזי פסג"ה בתדירות של פעם בשבועיים. המפגשים מוקדשים ללימוד תפיסת מהלך השקפה, לפיתוח מיומנויות ההנחיה וההובלה של המורות המובילות, וללמידה של פרקטיקות חקר בקהילות.
  2. הנחיה וליווי אישי למורות המובילות: ההנחיה האישית מתקיימת בבתי הספר, תומכת במורות המובילות בהקמה ובהובלה של הקהילות, ובשילוב פעילותן במארג הבית-ספרי.
  3. אירוע למידה מחוזי: האירוע מתקיים פעם בשנה, ולוקחות בו חלק כלל המורות המובילות והשותפות למהלך השקפה.

שלוש המסגרות משלימות זו את זו ומקנות למורות המובילות את הידע, הכלים והתמיכה הנדרשים להן להובלת הקהילה הבית-ספרית.

צוות ההדרכה במחוז

חלק מהרפרנטיות וממדריכות השקפה בית-ספריות (מנחות) במרכזי פסג"ה הן בוגרות תוכנית מהלך השקפה בעצמן. כל מדריכת השקפה בית-ספרית (מנחה) משתלמת וממשיכה לקבל כלים וליווי בעבודתה כמנחה וכמדריכת מורות מובילות בבתי הספר.

חברות צוות ההנחיה מתמקצעות ומובילות תהליכים לפיתוח תוכניות ההכשרה, להרחבת מהלך ההשקפה ולהתאמתו לשינויים בשטח. 

צוות ההדרכה במחוז

מחוז צפון מחויב להצלחת מהלך השקפה, ולכן מעמיד מערך הדרכה מקצועי ומיומן להכשרה ולהנחיה אישית של כל מורה מובילה. לאחר תהליך מיון ארוך וקפדני נבחרות מדריכות השקפה בית-ספריות (מנחות) מסורות ומקצועיות, רובן בוגרות מהלך השקפה. מדריכות השקפה בית-ספריות גם לומדות ומתפתחות לאורך כל השנה כקהילת מדריכות חוקרות. הלמידה מתבצעת באמצעות עבודה אישית אימונית על פי תפיסת החינוך למשמעות, כלים בחקר פרקטיקה דוגמת סימולציות ועבודה עם ייצוגים. 

עם התקדמות מהלך השקפה במחוז מתגלה השפעתו על רובדי עשייה נוספים במחוז: סגניות המנהלות ב-19 מרכזי פסג"ה הפועלים בו הן שותפות מרכזיות ביצירת המסגרת הארגונית הפדגוגית להובלת המהלך. ההחלטה לשתף את מרכזי פסג"ה מבוססת על גישה לוקאלית, המבטיחה קשר הדוק עם הרשויות והרחבה של השותפויות עם המנהיגות החינוכית היישובית.

במהלך הזמן התחולל שינוי תרבותי בתפיסת הלמידה במחוז כולו. מהלך השקפה הצמיח מנהיגות ביניים בבתי הספר, ובמקביל מצמיח מנהיגות המובילה את תוכנית מהלך השקפה עצמה.


זו השנה הרביעית ששדרת הפיקוח של המחוז לומדת בקהילות. 22 מפקחות ובעלות תפקידים במחוז מובילות ב-CO קהילות המקדמות מטרות ויעדים מחוזיים. בתהליך מקביל, כל אחת ממובילות הקהילות משתתפת בתהליך למידה ומתנסה בהובלת קהילה. לצד המטרות המחוזיות שמקדמות הקהילות, הובלת הקהילות הפכה למטרה בפני עצמה.

קולות מהשטח: מה אומרות המורות המובילות של מחוז תל אביב?

מדי שנה בתום התהליך נשאלות המשתתפות אם ימליצו למחוזות אחרים ללמוד כך. התשובה לכך היא תמיד חיובית.

התרומה למורה

היתרונות המרכזיים להנהלה ולבית הספר

מנהלת בית ספר, גם את רוצה ליצור קהילות למידה בבית הספר?

במחוז תל אביב, אנו רואות במנהלת בית ספר הבוחרת לקחת חלק במהלך השקפה שותפה המעורבת בהובלת התהליך בבית הספר, במפגשים הסדירים עם המורות המובילות בבית הספר ועם צוות ההנחיה ומנהלות מרכזי פסג"ה. עם זאת, נבקש ממך לאפשר לקהילות מידה של אוטונומיה וחופש פעולה לעסוק בנושאים העולים כצורך מהשטח.

איך מצטרפים למהלך השקפה?

מנהלת בית הספר בוחרת במערכת הגפ"ן ב"מהלך השקפה מורים מובילים", כחלק מסל ה"מנהיגות", בתקופה שמערכת הגפ"ן פתוחה להרשמה. 

מנהלת בית הספר היא שממליצה על המורות המובילות ושותפה בבחירתן. מורות שבוערת בהן התשוקה להנחות ולהוביל שינויים פדגוגיים מוזמנות גם הן להציע את עצמן בשיחה עם מנהלת בית הספר. 

עכשיו ההזדמנות להוביל מהלך של התפתחות מקצועית, השתייכות ושיפור מתמיד

דילוג לתוכן