חיפוש

כנס "מכילים את המכילים"- זה נתון?

כנס "מכילים את המכילים"- זה נתון? מה מספרים הקולות

מאת: מו"פ השקפה

בתאריך ה-15.12.24 התקיים במכון מופ"ת כנס "מכילים את המכילים", בהשתתפות מנהלים ומורות מובילות מכל רחבי הארץ. הכנס, פרי שיתוף פעולה של משרד החינוך, מכללת אורנים ומהלך "השקפה", הוקדש לבחינה מחודשת של המושג "נתונים" וליכולת שלהם להניע שינוי בתוך בתי הספר.
הקריאה המרכזית לקהילות החינוכיות הייתה להאט ולהקשיב, מתוך הבנה ששינוי אמיתי אינו נכפה מלמעלה אלא צומח מבפנים, דרך הבנת רגשות ויחסים. המטרה המשותפת היא להפוך את איסוף הנתונים ממשימה משרדית לחלק מהותי מהעבודה החינוכית. המורות המובילות חזרו לבתי הספר כשהן מצוידות בתפישה ובכלים שיכולים להוביל את עבודת הקהילות לאיסוף נתונים  ולבניית פרקטיקות מכלילות המבוססות על הקשבה עמוקה לכלל הקולות בבית הספר.

מעבר מ"נתוני לוויין" ל"נתוני רחוב"

הציר המרכזי של הכנס עסק בהבחנה בין סוגי נתונים שונים: בעוד ש"נתוני לוויין" (כמו ציונים ומבחנים) מספקים מבט-על רחב, הכנס הדגיש את חשיבותם של "נתוני רחוב" (Street Data). אלו הם הנתונים הנאספים בגובה העיניים – החוויה הסובייקטיבית, הרגש והסיפור האישי של התלמידים, המורים וההורים. המורות המובילות העמיקו בתפיסה שכל נתון הוא "נתון לפרשנות", וכי הסיפור שמאחורי המספר הוא זה שמאפשר לנו להבין את ה"למה" שמאחורי ההתנהגות.

למידה פעילה דרך חקרנות אמפתית

הכנס לא הסתפק בתיאוריה, אלא זימן למשתתפות התנסות מעשית בכלים שנועדו להרחיב את ההקשבה לקולות השטח:

סקר עמדות דינמי

המשתתפות סקרו זו את זו באמצעות "כרטיסיות עמדה", בחינה של תפיסותיהן האישיות לגבי איסוף וניתוח נתונים בצוות.

ראיונות אמפתיים

כולם התנסו בכלי של ראיון אמפתי – כלי שנועד לצלוח את העובדות היבשות ולגעת במחשבות ובתובנות של המרואיינת על חוויית ההובלה של קהילת מכילים. אחרי הראיונות התקבצו הזוגות לקבוצות קטנות וניתחו את הראיונות - את הקולות החוזרים, הקולות היחודיים והמפתיעים ושוחחו על האתגרים, ההצלחות ומה מסייע בדרך.

סדנה לתכנון איסוף נתונים

המשתתפות והמשתתפים הכירו והתנסו בכלי "כיכר להקשבה" שפותח במיוחד לכנס עבור קהילות מכלילות בעזרתו יוכלו לעבוד באופן מכוון ומכליל על איסוף נתוני רחוב.

השקפה נוספת

ראמ"ה: הערכת מהלך השקפה בשנת הלימודים תשע"ז

מחקר משולב איכותני וכמותי. מבוסס על ראיונות עם 15 קהילות וסקר טלפוני בקרב 390 מובילים ו-1300 מורים חברי קהילה.
מטרותיו:
1. לבחון את ההיערכות ליישום ולהפעלה של המהלך
2. לבחון את ההכשרה, הליווי והתמיכה במורים המובילים
3. לבחון את עמדות הגורמים השונים כלפי המהלך

קרא עוד »

נקודת מבט לניתוח שיעור מצולם

הכלי שלפניכם מציע מסגרת רחבה להתבוננות בשיעורים מצולמים. מטרתו להפנות את תשומת הלב למגוון של נקודות התבוננות ובכך לאפשר תיאור של הנעשה בייצוג בצורה ממוקדת. כל אחד מהממדים המוצעים כאן יכול לסייע להבחין במאפיינים שונים של ההוראה ולתאר אותם בצורה עשירה. שימוש בכלי בשלב התיאור יכול להעשיר את שלב הניתוח ולקדם פרשנות מבוססת עדויות וחלופות מגוונות.

קרא עוד »

כלי לתכנון חלופה

חלופה היא פעולת התערבות הנותנת מענה לסוגיה שנבחרה בקהילה. כלי זה יסייע
לקהילה לתכנן את יישום החלופה ואת תיעודה, כך שהחברות/ים בקהילה יוכלו להתבונן
בה ולהעריך את הצלחתה. תכנון מהודק של החלופה (מבחינת זמנים, פעולות, הכנות וכו')
יקדם את היישום של החלופה בפועל, וכן את הלמידה ממנו.

קרא עוד »

כלי נחש הרעיונות

נחש הרעיונות הוא כלי מעולם החשיבה העיצובית שמטרתו לסייע לחברות הקהילה להעלות רעיונות רבים ומגוונים לחלופות עבור הסוגייה שבחרו לעסוק בה.

קרא עוד »